top of page
  • Foto van schrijverGaël van Aalbeke Sport

Bedankt voor alles Mia!

7 maart 2022

Geschreven door Gael Agneray


Wat voor velen als een verrassing zal aankomen is voor ons al eventjes een zekerheid. Mia Messely voorzitster van Aalbeke Sport zal ermee ophouden op het einde van dit seizoen na meer dan 25 loyaliteit bij de club. En neen hoor, jullie zullen Mia geregeld nog zien en Mia zal ook nog de club helpen vooral dan achter de schermen en niet telkens meer met een fysieke aanwezigheid. 25 jaar Aalbeke Sport of nog de VAR voor Mia verdient toch een mooi stuk in onze clubgeschiedenis. We gaan even terug in de tijd!

Plots supporter van KFC Aalbeke Sport via vrienden (1993-1998)


Mia komt in de zomer van 1993 voor de eerste keer in aanraking met Aalbeke Sport. Toenmalig voorzitter van de club Marnix Ketels vraagt aan Mia als ze kan depanneren in het frietkot van de club tijdens een jeugdtornooi die enkele jaren later de Sjouwer cup zal dragen. De laatste match van de heren vond dat weekend ook plaats en er werd gewonnen! Verder nog Aalbeke promoveert als kampioen van 4de provinciale naar 3de. Mia loopt mee tijdens de kampioenenstoet met één match gezien te hebben maar ze is ervoor verkocht.


Het jaar nadien vraagt Marnix aan Mia om volledig te komen helpen in de kantine in de weekends. Dit was toen om de 14 dagen op zondag bij de kant van de warme dranken. Mia kon door haar ziekte (pulmonale hypertensie) noodgedwongen niet meer werken en vond zo een twee wekelijkse activiteit. Zo blijft het enkele jaren zonder verandering. In de jaren 90 kwamen er veel meer mensen naar voetbal kijken zegt Mia. Gemiddeld zakten er 200-300 toeschouwers naar het Garenwinderstadion. Mia stond samen met 4-5 andere kantiniers achter de toog om alles in goede banen te leiden. Intussen zakt de ploeg weer terug naar 4de provinciale en krijgt Mia een uniek aanbod om kantine verantwoordelijke te worden bij Aalbeke Sport. Het toenmalige bestuur met echtgenoot Victor, Peter Desmet, Franklin Hendrickx, Hubert Dekeyzer, Marnix Verstichel, Johan Haemers & voorzitter Marnix Ghesquiere geloven steevast in het vertrouwen en engagement van Mia.


1993 is het jaar waarin Aalbeke Sport voor het laatste promoveerde naar 3de provinciale tot het seizoen 2018-2019 waar onze Blauwe Uilen geschiedenis schrijven om precies 25 jaar later hetzelfde opnieuw te doen.


Officieel bestuurslid bij Aalbeke Sport (1998 - 2008)


Intussen zijn we 1995 en stopt toenmalig voorzitter Marnix Ketels en zal de fakkel overgedragen aan Marnix Ghesquiere. De club rekende toen op de vele vrijwilligers die zowel voor de jeugd als 1ste ploeg aanwezig waren zegt Mia. In 1998 zal Mia een stoeltje krijgen bij het bestuur samen met Vera Vandommele en huidig secretaris Els Maertens vormen zij het sterke vrouwelijke trio binnen het bestuur van Aalbeke Sport. Mia houdt zich enkel en alleen bezig met het kantine gebeuren terwijl Vera gerechtelijke correspondente was en Els bestuurslid algemeen.


Naast de vele bewegingen binnen het bestuur werd ook KFC VAR opgericht een samenwerking tussen Aalbeke en Rollegem. Grondleggers hiervan waren Franklin Vandeputte en Peter Desmet. De reden van de fusie was de weinige financiën aan de kant van Rollegem terwijl Aalbeke zo kon blijven groeien. De accommodatie in Rollegem was een pluspunt voor de jeugd terwijl er bij Aalbeke een kantine aanwezig was wat Rollegem niet had. De impact was ergens beperkter dan gedacht, de Rollegemnaren vonden sneller de weg naar Bellegem dan naar het Garenwinderstadion vertelt Mia. De jaren strijken voorbij tussen 1996 (oprichtingsjaar VAR) en Marnix Verstichel neemt de fakkel over van Marnix Ghesquiere intussen. 3 Marnix'en zullen de geschiedenis van Aalbeke Sport kleuren gedurende een periode van 20 jaar.


We zijn 2008 wanneer KFC VAR opgedoekt wordt omdat de sportieve doelstellingen niet worden behaald. "Bij het switchen van voorzitter kwam snel aan het licht dat dit geen positief project was geweest op sportief vlak maar ook naar aantal leden toe, de naam KFC Aalbeke Sport klonk ook gewoon beter" zegt Mia. Het is Marnix Verstichel die samen met zijn bestuursleden beslist om de vorige naam opnieuw te adopteren.


Een nieuwe start (2008 - 2017)

Een flink aangepast bestuur met intussen huidig ondervoorzitter Ignace Delbeke & voorzitter Marnix Verstichel beslissen om van 0 opnieuw te starten. Reginald Steyt bekend in de regio is dan T1 bij de 4de provincialer. De spelers met o.a. Donald Vandurme zorgden voor de sfeer vertelt Mia, De kantine bleef vaak tot in de vroege uurtjes open en we konden ook rekenen op veel steun van de jeugd. Zo hadden we record edities in het OC voor onze traditionele kaas en wijnavond en hadden we gewoon ook echt veel jeugdspelertjes.


In 2010 neemt Steve Devlaminck over en komt er een nieuwe wind bij Aalbeke samen met nieuwe jonge spelers zowel Franstalig als Nederlandstalig. "Dat je nu frans of Nederlandstalig was bij de club maakte ons toen niet zoveel uit, ik ben ook blij dat we die kaart tot op heden doortrekken". Bij de Franstaligen herinner ik mij nog Nicolas Rooze of nog Jean-Louis Callens die ook jeugdtrainer was voor vele jaren zegt Mia.


We hadden ook donkere periodes met het verlies van de man van bestuurslid Vera Vandommele en de broer Martin van speler Louis Kindt die ook bij Aalbeke speelde en nadien stierf aan kanker.


Gelukkig konden wij die mindere momenten afwisselen met nieuwe gezichten bij de club. Schoonzoon Karim kwam bij de club voetballen, Dominique Vermeire (Beestje), Simon Viane, Gael Agneray, Laurent Lefevre, Sander Vandendriessche, Sander Vanneste, Stijn Holvoet, Serges Kabongo, Nicky Pype, Steven Demeyere en nog vele anderen kwamen naar Aalbeke.

"De sfeer was erg goed en we konden het eerste seizoen op een mooie 6de plaats eindigen net naast de eindronde gegrepen. "


Aalbeke Sport 2.0 (2018 - heden)

"In November 2017 nemen we afscheid van Luc Vandewoestyne en staan we aan de rand van het einde van onze club. Weinig jeugd zorgde voor twijfel voor het verder bestaan van de club." zegt Mia


Mia: Gael Agneray belde me op op koude zondagochtend in November met de vraag rond het bestaan van de club en hoe hij kon helpen. Hij bood ons een project aan met 15 nieuwe spelers en ambitie om de grijze muis in 4de niet meer te zijn.


We zijn april 2018 wanneer de vernieuwde ploeg rond Aalbeke Sport gecreëerd wordt met een eindeseizoens bbq om de spelers te bedanken voor het seizoen alsook het opstarten van een nieuw verhaal. Dat verhaal zal een mooi begin kennen met de onmiddellijke promotie in het eerste seizoen zonder slag of stoot onder leiding van Piet Timmerman. Sleutelspelers dat seizoen zijn Gwenn Dewulf, Jim Bogaert, Thomas Hanson, Simon Viane & eigenlijk de ganse ploeg zegt Mia. Een ongelofelijke groep met een missie zorgde voor lokale geschiedenis.


In 2019-2020 kunnen we ons redden ondanks we nog 6 speeldagen moesten afwerken die niet meer plaatsvonden door de Corona epidemie. 2 jaren vliegen voorbij waarbij enkel de jeugd kan trainen en Aalbeke dus verder bouwt aan de toekomst.


"Ik hoop dat Aalbeke het verder goed blijft doen in de toekomst. Ik had zeer graag nog een eindronde meegemaakt en eventueel gepromoveerd maar dit is nu momenteel geen onderwerp na onze mindere periode in 2022 door de vele blessures. Toch hoop ik dat we onze laatste derby's winnend kunnen afsluiten tegen Marke en Kortrijk vooraleer ik de fakkel doorgeef."


Namens de club, het bestuur, de spelers willen we Mia hartelijk bedanken om mee te schrijven aan dit stuk lokale geschiedenis. Uiteraard zullen we Mia nog zien op de club, maar een stuk minder om te genieten van een welverdiende pensioen! Op zondag 1 mei (Aalbeke Sport - Eendracht Hooglede om 15u00) volgt een erehaag voor onze voorzitster met een feestelijk moment voor en na de wedstrijd. Wees er dus zeker bij!


Wie zich geroepen voelt om de fakkel over te nemen kan contact opnemen met Gael Agneray of Ignace Delbeke via het nummer 0472 31 25 89 of via mail naar kfcaalbekesport@gmail.com486 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page